Miten valita kotiin oikeanlainen valaisin?

valaismet

Oletko kenties juuri muuttamassa, tai tekemässä muuten vain kotona muodonmuutosta? Valaisimen valinta voi toisinaan olla hankalaa, sillä niitä on tarjolla laajasti erilaisia. Valaisimen hankinnassa tulee pohtia hyvin montaa eri asiaa. Lue ensin artikkeli tarkasti läpi löytääksesi parhaat vinkit valaisimet valintaan, ja tämän jälkeen voitkin selata osoitteesta Nettilamppu.fi heidän laajaa valaisin valikoimaansa! 

Valaisimien asettaminen oikeisiin paikkoihin

Moni saattaa ajatella, että yksi kattovalaisin riittää valaisemaan niin huoneen kuin huoneen. Tämä ei kuitenkaan usein ole totta, vaan eri huoneet kaipaavat erilaista valaistusta ja kohdennusta. Valaisimet ovat myös kaunis sisustuselementti. 

 

Tarvittavien valaisimien määrä riippuu sisustustyylistä ja siitä miten paljon luonnonvaloa asunnossa on. Mikäli pyrit seuraamaan skandinaavista sisustustyyliä, ja asut asunnossa, jossa on isot ikkunat, voi sinulle riittää hankkia työtasoille tarkentavaa valaistusta ja muutama kattovalaisin. Jos taas satut asumaan pienemmässä kerrostaloasunnossa, joissa luonnonvaloa on niukasti, joudut luultavasti panostamaan valaistuksen laatuun entistä enemmän. 

 

Keittiön valaiseminen

Vaikka jokainen tila on tärkeää valaista tehokkaasti, keittiön valaisimet ovat asia, joihin on tärkeää kiinnittää erityishuomiota. Moni ei tule ajatelleeksi, että keittiö on oikeastaan työtila, jossa ruoanlaittoon voi tarvita kohdentavaa valaistusta. Tämän vuoksi keittiöön voi sopia oikein mainiosti esimerkiksi led valot tai loisteputket kaapiston alle. 

 

Perinteisesti ruokapöydän ylle asetetaan kattovalaisin. On hyvä muistaa kiinnittää huomiota sen korkeuteen. Toisinaan kattovalaisin asetetaan liian matalalle, jolloin se saattaa häiritä ruokailua. Hyvänä nyrkkisääntönä pidetään valaisimen asettamista 60–80 cm päähän ruokapöydän pinnasta.

 

Kohdentava valo helpottamaan työntekoa ja rentoutumista

Työhuoneeseen tai makuuhuoneeseen voit harkita pöytävalaisinta tai jalkalamppua tuomaan lisävalaistusta. Se usein tuo hyvin tunnelmavalaistusta, mutta sen lisäksi saat kohdennettua valoa haluamaasi pisteeseen. Oli kyseessä sitten päivä kotitoimistolla tai rentouttava ilta kirjan parissa, jalkalamppu tai pöytävalaisin tulee olemaan varmasti tarpeellinen hankinta. 

 

Lastenhuoneen luovat valaisimet

Lastenhuoneen valaisimia valitessasi saat luultavasti käyttää hyvin paljon luovuutta. Perinteisestihän lastenhuoneessa käytetään aikaa leikkien, mutta myös lukien ja esimerkiksi nukkuen. Usein verrattuna kodin muuhun sisustukseen lastenhuone saattaa olla värikkäämpi. Lasten huoneen valaisimet valinnassa voit käyttää esimerkiksi erilaisia muotoja, tai valita esimerkiksi jonkin eläimen muotoisen lampun. 

 

Tunnelmaa olo- tai makuuhuoneeseen

Makuuhuone sekä olohuone ovat perinteisesti tarkoitettu kotona rentoutumiseen. Molemmista tulee mieleen rauhalliset koti-illat kynttilän valossa ystävien tai perheen seurassa. Täten siis saatat haluta lisäkeinoja, miten luoda huoneista tunnelmallisemmat. Esimerkiksi kattovalaisinta valitessasi, voi olla, että haluat valaisimen, jonka voi tarpeen tullessa himmentää.

 

Jos haluat luoda lisää perinteistä seesteistä tunnelmaa, voi esimerkiksi Led kynttilä sopia tähän käyttötarkoitukseen. Voit asettaa sen mihin vain, eikä sinun tarvitse huolehtia siitä, että se syttyisi tuleen tai palaisi loppuun illan aikana. 

 

Jos taas kaipaat olohuoneeseen pientä lisämaustetta, voi led nauha olla sinulle oikea vaihtoehto. Parasta led nauhassa on se, että voit vaihdella sen värejä. Voit asettaa led nauhan esimerkiksi katon rajaan, tai television taustalle. 

 

Oikeanlainen kattovalaisin on hyvä sijoitus

Kattovalaisimen hankinnassa on hyvä kiinnittää huomiota muutamaan asiaan. Tärkeintä kuitenkin on, että se on oikean kokoinen. Jos kattovalaisin on esimerkiksi suurempi kuin pöytä, voi huoneen yleisilme näyttää hassulta. 


Kattovalaisimeksi voi sopia hyvin design valaisin. Design valaisimet ovat usein kauniita ja yksinkertaisia, mutta vangitsevat katseen, kun kävelet huoneeseen sisään. Design valaisimessa parasta on se, että se on ajaton sijoitus, johon ei helposti kyllästy.