Shakki tulee taas

shakki tornitus

Internet on saanut aikaan sen, että shakin suosio on kovassa nosteessa. Sillä oli pitkään tylsän, vanhojen ihmisten pelin maine, mutta internetin kautta nuoremmatkin ovat oppineet sen pelaamisen ja sitä pidetään yhtä varteenotettavana pelinä kuin kaikkia muitakin. Koronan myötä perinteisten urheilulajien seuraaminen loppui myös televisiossa, koska otteluita ei ollut. Shakki tuli tilalle monelle, koska sitä pystyy pelaamaan kodin sisällä ja internetin välityksellä. Se on myös älyllisesti haastavaa joten sen pelaaminen on samalla myös itsensä kehittämistä.

 

Osasyynä shakin suosiolle saattaa olla myös se, että ihmiset ovat kyllästyneet sosiaalisen median politisoitumiseen, jolloin he kaipaavat aivoilleen jotain kehittävää ja sellaista, joka vie ajatukset pois politiikasta sekä tietenkin pandemiasta itsestään.

 

Alkuun päässeille lukemista ja vinkkejä

 

Mutta kuinka aloittaa shakin pelaaminen, jos on vasta aivan alkutekijöissään ja tietää vasta sen, kuinka nappulat asetellaan laudalle? Tässä artikkelissa annetaan muutamia vinkkejä alkuun päässeille, jotka eivät ole vielä ehtineet pidemmälle.

 

● Shakin sääntöjä opetellessa muistetaan pääasiallinen tavoite: tehdä matti vastustajan kuninkaalle. Pelaajan tulee siis käytännössä johtaa 16 miehen armeijaa yhtenäisenä joukkiona, joka työskentelee yhdessä, jotta tämä päätavoite onnistuu. Kannattaakin antaa shakkinappulalle arvot, joka on vinkkinä helpottamaan pelin ymmärtämistä. Jos heikoimmalle eli sotilaalle annetaan arvoksi 1 piste, ovat seuraavat arvot tällaiset:

● Kuningatar: 9 pistettä

● Torni: 5 pistettä

● Lähetti: 3 pistettä

● Ratsu: 3 pistettä

● Sotilas: 1 piste

 

Shakissa on ainakin kolme vaihetta

 

Hyvin pelatussa shakkipelissä on kolme vaihetta. Ensimmäinen vaihe on pelin avaus, jossa näytetään voimat joilla valmistaudutaan taistoon. Keskivaiheella pelaajat tekevät hyökkäyksiä ja vastahyökkäyksiä. Lopussa taas sotilaiden ollessa vähissä laudalla, on kuninkaiden aika tulla osallistumaan lopputaisteluun.

 

Shakkinappulat toimivat paremmin laudan keskellä, joten pyri ottamaan keskikohta haltuun heti alusta lähtien. Pyri siirtämään nappuloita mahdollisimman vähän kahteen kertaan ennen kuin armeija on saatu paikoilleen. Linnoittaudu eli tornita ja liiku eteenpäin siirtämällä yksi tai kaksi keskellä olevaa pelinappulaa eteenpäin.

 

Shakki tornitus on siirto, jossa kuningas siirretään aloitusruudustaan kaksi ruutua sivulle. Sen jälkeen samanvärinen, kuninkaan suunnassa siirtyvä torni laitetaan viereen toiselle puolelle. Tornituksella on oma tarkoituksensa: saattaa kuningas parempaan ja turvallisempaan paikkaan sekä siirtää nurkassa sijaitseva torni peliin mukaan. Tornia voi siirtää niin pitkälle kuin haluaa, mutta muista että torni voi liikkua vain eteen ja taakse sekä sivuille.

 

Pelin alkuvaiheessa, tornituksen jälkeen yritä pitää kolme liikkumatonta nappulaa kuninkaasi edessä. Kolme sotilasta voivat toimia muurina, jonka taakse kuningas suojautuu. Myöhemmin pelissä voit välttää takaa iskevän shakkimatin vaaran, kun siirrät yhden sotilaista ja avaat näin kuninkaalle pakenemiseen tarkoitetun aukon. Ole myös valppaana sekä löytää keinoja, joilla voi saada nappulan vastustajalta pienillä liikkeillä. Vastustaja voi tehdä myös ansoja, joita tulee varoa.

 

Loppukaneetti

 

Edelleen: päätavoitteena on saada matti vastustajan kuninkaalle. Kuningas on tässä asetettu shakkiin eikä kuningas pääse enää pois sieltä. Peli on ohi eikä sille enää mitään mahda. Mutta tasapelikin on olemassa shakissa. Se tapahtuu, jos tulee pattitilanne – silloin pelaajalla on vuoro siirtyä, mutta hänellä ei ole enää laillisia siirtoja. Pelilaudalla ei ole enää tarpeeksi shakkinappuloita, jotta voisi pakottaa mattiin. Jos sama asetelma toistuu kolmesti, pelaaja voi julistaa tasapelin halutessaan. Myös jos molemmat pelaajat ovat lopettaneet pelaamisen, he voivat tällöin sopia tasapelistä.

 

Tässä siis alkuun päässeille vinkkejä shakin strategioista, jotka voivat tulla tarpeeseen monissa eri tilanteissa.