LED-lamput säästävät luontoa ja rahaa

Osta valaisimet täältä

 

LED-valot eli valodiodit alkavat olla joka paikassa. Ennen niitä kuitenkin sekä kaupallisessa että asuinrakennusten valaistuksessa käytettiin (ja käytetään edelleen) vähemmän tehokkaita hehku- ja loisteputkia. Nykyään LED-teknologia kehittyy nopeammin kuin mikään aikaisempi lampputyyppi. 

 

Siksi LED-teknologia sopii myös kodin valaisimiin, joita esimerkiksi www.nettilamppu.fi -verkkokauppa myy, erinomaisesti. Valaisimet ja niiden käyttäjät hyötyvät teknologiasta erinomaisesti, koska sähkönkäyttöä voidaan vähentää huomattavasti, joka auttaa ympäristöä ja samalla yrityksiä vähentämään kustannuksia. Tässä artikkelissa kerrotaan LED-valojen ja hehkulamppujen historiasta, sekä siitä mitkä värilämpötilat LED-valoissa ovat sopivia, ajatellen kodinkin valaisimia.

 

Mutta mitä oli ennen LED-valoja? 

Thomas Edison ja monet muut keksijät halusivat luoda hehkulampun, joka antaisi tasaista  ja edullista valoa, joka olisi tavallisten ihmisten saatavilla. Hehkulamppua aloitettiin kuitenkin kehittämään melkein 80 vuotta ennen kuin Edison teki lamppuunsa kohdistuvia patentteja. Sir Humphrey Davyn vuonna 1802 tekemä platinaa sisältävä hehkulanka oli ensimmäinen yritys tehdä hehkulamppua, josta ei kuitenkaan tullut massoille sopivaa tuotetta. 

 

Monet ennen Edisonia keksityt lamppuversiot olivat liian kalliita henkilökohtaiseen käyttöön. Edison ratkaisi tämän ongelman 1200 tuntia kestävällä bambuhiilellä. Tämän jälkeen hän keksi lukuisia tekniikoita, jotka tekivät hehkulamppujen laajamittaisesta käytöstä käytännöllistä. Vuosikymmeniä hehkulamppujen keksimisen jälkeen kuitenkin tuskailtiin sitä, että 90 prosenttia hehkulamppujen energiasta tuhlautui lämpöön.  

 

Loistelamput olivat seuraava askel, vaikka niitä oli jo kokeiltu Edison ja Nikola Teslan toimesta 1890-luvulla. Vasta vuonna 1973 koitti energiapula, jolloin valaistuksesta vastaavat insinöörit onnistuivat kehittämään loistelampun joka oli kerrankin oikeanlainen massojen käyttöön. Ne olivat kuitenkin pitkään liian kalliita laajaan käyttöön. Pienloistelamput kestävät noin kymmenen kertaa kauemmin nykyään kuin hehkulamput. Ne ovat myös jopa 75 prosenttia tehokkaampia. 

LED-lamppujen lyhyt historia 

LED-valon historia ulottuu vuoteen 1961, jolloin Robert Biard ja Gary Pittman keksivät infrapuna-LED-valon. Valo oli kuitenkin niin auttamattoman pientä ettei sille ollut käyttöä tavallisessa arjessa. Seuraavana vuonna Nick Holonyak Jr. keksi kuitenkin punaisen LED- valon, joka näkyikin kunnolla. 60-luvulla LED-valoja kehitettiin lisää, tavoitteena tehokkuus. Lopulta myös oransseja LED-valoja saatettiin tuotantoon punaisten ohella. 

 

70-luvulla onnistui vaaleankeltaisen valon tuottaminen LEDillä, punaisen ja vihreän diodin avulla. M. George Craford onnistui myös keksimään ledin, joka oli 10-kertainen kirkkaudeltaan Holonyakin lediin nähden. Monsanto oli ensimmäinen massatuotantona ledejä valmistava yritys. Tämän jälkeen markkinoille tuli kirkkaan vihreitä, oranssinpunaisia, oransseja ja keltaisia LED-valoja aina 1990-luvulle saakka. Shuji Nakamura keksi Vuonna 1994 ultrakirkkaat siniset LEDit. Nämä ovat edelleen pohjana kaupallisille ledeille, jotka ovat meillekin tuttuja. Valkoiset ledit tulivat hiukan sinisten ledien jälkeen ja ne saatiin aikaan päällystämällä sinisiä ledejä fosforilla, joka oli fluoresoitu. Valkoiset LED-valot pääsivät ennen pitkää myös kotikäyttöön.  

 

Valaistuksessa energiatehokkain vaihtoehto

LED-valaisimet ovat edelleen markkinoiden energiatehokkain vaihtoehto valaistukseen. LED-valo nimittäin käyttää vain 10 wattia tuottaakseen saman valomäärän kuin tavallinen 60 watin hehkulamppu. LEDit käyttävät melkein kokonaan energian valona. Kuten muistamme aiemmin, kerroimme kuinka hehkulamput tuottavat jopa 90 prosenttia energiasta lämpönä.   

 

LED-valot olivat aluksi kalliita eikä värejäkään ollut montaa. LED-teknologia kehittyy kuitenkin nopeasti, joten niistä on tullut kohtuuhintaisia ja värivalikoimaa riittää mukavasti.  Ensimmäiset kaupalliset LEDit olivat saatavilla sinivalkoisena valona, mutta nyt LED-valoja on markkinoilla värilämpötiloissa (2700K-3000K) ja sinertävän valkoisenakin (5000K). LED-valojen väriskaalassa 2700K sopiii hienosti vaikkapa asuntoihin ja auloihin, koska värilämpötila tarkoittaa pehmeää valkoista. 4000K on puolestaan kirkkaan valkoinen, joten se sopii esimerkiksi keittiöön tai autotalliin. 5000K vastaa päivänvaloa. Se on sopiva vaikkapa lukemiseen tai työskentelyyn.